Site Overlay

Geschiedenis

De bio en coöperatieve kruidenierszaak Bloum is een burgerinitiatief dat voortkomt uit een duurzaam wijkproject (QuartierWielsWijk) en een Solidaire AankoopGroep van Agro-ecologische Landbouw (SAGAL).

Het idee is in 2015 ontsproten met de opening van een biologische bulkwinkel in Antwerpen en het begin van BEES Coop in Schaarbeek. Het Wiels-district had al zijn SAGAL met een paar toegewijde leden. In een paar maanden tijd, na veel vergaderingen, ontmoetingen, coaching en inspirerende bezoeken aan coöperaties in Duitsland, werd een kleine kern gevormd om de coöperatie Vorst op te richten!

De wens was om in onze buurt een winkel met biologische, lokale en bulkproducten te creëren, evenals een ontmoetingsplaats, die een alternatief biedt voor de supermarkt, met een ander economisch model en producten die toegankelijk zijn voor een groter aantal mensen.

Nadat we begonnen waren in de vorm van groepsaankopen in een garage, eens per maand, openden we onze eerste zeer basale winkel in de Bondgenotenstraat, volledig gerund door vrijwilligers.

De CBVA SO Bloum werd officieel opgericht op 8 december 2016. Een paar maanden later vonden we in dezelfde Bondgenotenstraat een ruimte die meer geschikt was voor onze activiteiten.

Tegelijkertijd hadden we voldoende coöperanten bijeengebracht om het project te ondersteunen om een ​​manager in te huren.

Tegenwoordig heeft Bloum meer dan 230 coöperanten en voedt het ongeveer 300 mensen. De winkel heeft een manager, twee medewerkers, een klein team van studenten en een paar vrijwilligers.

Andere aanverwante activiteiten worden uitgevoerd door werkgroepen (WG) onder leiding van coöperanten en leden van de Raad van Bestuur.

Bijvoorbeeld:

  • De WG Sociale Doelstelling verwelkomt nieuwe leden, creëert en onderhoudt sociale diversiteit binnen de coöperatieve, zet samenwerkingsverbanden op met buurtverenigingen etc.…
  • De WG Communicatie zorgt voor sociale netwerken en andere meer specifieke missies.
  • Het doel van de zeer recent opgerichte WG Beleid is het optimaliseren van het besluitvormingsproces in de coöperatieve en de relaties tussen de verschillende instanties binnen Bloum.

Voor meer informatie : hier klikken (FR).